Blokarten, blowkarten of strandzeilen…?

Veel mensen denken dat de correcte manier van schrijven ‘blowkarten’ met een ‘w’ is. Blowen van de wind in combinatie met karten. Echter is de officiële naam van de sport zonder w, dus blokarten. Dit is afgeleid van de naam van de fabrikant Blokart in Nieuw-Zeeland.

Blokarten is de moderne vorm van strandzeilen of beter gezegd landzeilen. Deze moderne versie is zeer mobiel. Hij is makkelijk in en uit elkaar te halen en past ingepakt in de achterbak van een auto.

Strandzeilen is ook een term die we vaak tegenkomen om blokarten te omschrijven. Het is echter goed om te weten dat niet elke strandzeiler een blokart is. Andersom geldt dit wel, maar strandzeilers omvatten ook karren die gemaakt zijn van ander materiaal en dus minder kwaliteit en veiligheid kunnen bieden dan de blokart. Het gebruik van de naam ‘blokart’ kan dus alleen als de materialen van de officiële blokart fabrikant komen.

Blokart Race Edition®

In 2018 heeft Summit Sports, van origine de eerste en grootste aanbieder van het blokarten in Europa, de gloednieuwe Blokart Race Edition® geïntroduceerd. Ook deze is ontwikkeld en ontworpen door de officiële leverancier uit Nieuw-Zeeland. Deze editie van de blokart tilt het blokarten nog een niveau hoger. De kar is namelijk uitgerust met een race cockpit, ultra soft race tyres en een snelheidsmeter, compleet in Formule 1 sfeer. Daarnaast is de Blokart Race Edition® nog aerodynamischer, veiliger en spectaculairder dan de eerdere variant van de blokart.