Wat is blokarten?

Een ‘blokart is officieel “een eenpersoons kar, met drie wielen en een zeil, die door middel van windaandrijving rijdt over het strand”.

De kar is uitgerust met een zitruimte laag bij de grond, zodat het gewicht goed verdeeld wordt en het zwaartepunt laag zit. Dit zorgt ervoor dat men niet direct omvalt als het zeil wind vangt, wat natuurlijk wel zo prettig is…

De mast, waar het zeil aan vastzit, zit in het midden van de blokart. Dit is eigenlijk ook het belangrijkste onderdeel van de blokart; zonder zeil immers geen wind en dus geen vooruitgang.

Oorsprong

De Blokart is in 1999 ontworpen in Nieuw-Zeeland door Paul Beckett. In tegenstelling tot wat men vaak denkt is de naam van de activiteit dus blokarten, en niet blowkarten. In 2007 waren er al meer dan 6000 blokarts verkocht.

Blokart locaties

Het blokarten kan niet overal worden uitgevoerd, aangezien er veel ruimte moet zijn om bochten te kunnen maken, en snelheid te creëren en te behouden. Hierdoor kan het alleen op brede vlaktes worden gedaan. Dit maakt het strand dan ook een zeer geschikte locatie. Het blokarten wordt niet voor niets vaak ‘strandzeilen’ genoemd.

Niet elk strand is geschikt voor het blokarten. Onder andere Wijk aan Zee, IJmuiden en Texel zijn door de gemeentes aangewezen als officiële blokart-locaties. Er is voldoende ruimte op deze stranden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de stranden van Zandvoort of Scheveningen. Hier is het blokarten dan ook niet toegestaan.

Zijn er risico’s bij blokarten?

Blokarten is niet gevaarlijk, mits het onder begeleiding van ervaren instructeurs wordt uitgeoefend en uiteraard dienen alle veiligheidsregels in acht te worden genomen. De instructeurs op het strand geven een heldere uitleg over de werking van de blokart, hoe de kar bestuurd moet worden en hoe deze tot stilstand gebracht kan worden. Daarnaast is er aandacht voor de bediening van het zeil en het uitgezette parcours. Vervolgens kan je zelf instappen en racen over het strand!